Hoppa till sidans innehåll

Nyhetsbrev Mars 2021

15 MAR 2021 21:47
Styrelsen för Västmanlands Seglarförbund vill med detta nyhetsbrev dels ge en överblick över de tävlingar som planeras för kölbåtar SRS.
 • Skapad: 15 MAR 2021 21:47

Trots den pågående pandemin och de nuvarande restriktionerna om att inte genomföra några tävlingsaktiviteter hoppas vi att förutsättningarna ändras de kommande månaderna. Vår sport har ju ändå fördelen att vi vistas utomhus och att vi håller avstånd till andra tävlande besättningar. Om restriktionerna släpper kommer här en uppdatering för de tävlingar som planeras för kölbåtar SRS.

Västra Mälarens Seglingsserie 2021

Fjolårets nyhet med VMS får ändå ses som en bra start med 56 deltagande båtar. Alla klubbar som deltog 2020 är positiva till att vi fortsätter och har accepterat att deras kappsegling ingår i VMS 2021. Följande preliminära program arbetar vi efter att kunna genomföra:

 • 5 juni Enköpings Segelsällskap, 6-timmars segling, start vid Granskär
 • 19 juni Segelsällskapet Svearna, Sundbyholmsregattan
 • 21 augusti Köpings Seglarklubb, Galtenrundan
 • 28 augusti Segelsällskapet Aros, Augustiseglingen
 • 10 september Västerås Sailing Week, Höstkroken Jaktstarten
 • 11 september Västerås Sailing Week, Höstkroken Banseglingen

Som tidigare premierar vi de som ställer upp i flera seglingar genom att de fyra bästa resultaten räknas i totalresultatet. Mer information och detaljer kommer att presenteras under april månad.

Övningssegingarna på tisdagskvällarna

Västmanlands seglarförbund avser att även 2021 arrangera övningsseglingar på inre Västeråsfjärden under tisdagskvällar. Seglingarna är öppna för alla deltagare tillhörande klubb ansluten till svenska seglarförbundet. Seglingarna startar den 4 maj och pågår tolv tisdagar fram till den 7 september med ett sommaruppehåll. Som tidigare två banseglingar för race-klassen alternativt en distanssegling för classic-klassen.

Nya kappseglingsregler 2021

I år görs en uppdatering av kappseglingsreglerna. Bland annat ändras reglerna för rundning av märke. De nya reglerna finns att hämta hem på SSF:s hemsida svensksegling.se/webbshop, pris 150 kr. Västmanlands Seglarförbund planerar även att ha en digital informationskväll i slutet av april.

SRS-tal

Avser du att kappsegla under 2021 är det hög tid att se över sitt SRS-tal. SRS-talet förändras varje år så det är inte säkert att ditt tal från 2020 är det rätta för 2021. Det finns två huvudtyper av SRS-tal.

 • Har du en standardbåt som finns med i SRS-tabellen och din båt överensstämmer med uppgifterna i standardtabellen, kan du använda sig av de mätetalen som finns i tabellen. Kolla att tabellen avser 2021! Detta förfarande är kostnadsfritt och du anger ditt SRS-tal vid anmälan till kappsegling.
 • Har du däremot gjort förändringar jämfört med standarduppgifterna (t.ex. fler eller större segel) eller din båt inte finns med i standardtabellen, måste du skaffa ett individuellt SRS-mätbrev. Mätbrevet måste du sen förnya varje år. På SSF:s hemsida under mätbrev finns en manual som du själv kan använda till att ta fram aktuella uppgifter. De använder du sen när du skickar in din ansökan till SRS portalen och får ett mätbrev på just din båt. Det krävs ingen mätman för att få ett SRS- mätbrev. Du ansvarar själv för att dina uppgifter är korrekta. Att söka och förnya mätbrevet är förenat med en kostnad.

Det finns idag fyra olika SRS-tal att välja mellan på de flesta båttyper eller individuella mätbrev.

 • Full besättning / med undanvindssegel
 • Full besättning / utan undanvindssegel
 • Shorthanded (max två personer ombord) / med undanvindsegel
 • Shorthanded (max två personer ombord) / utan undanvindsegel

På de flesta SRS-kappseglingarna idag får deltagarna själva välja hur de vill starta och med vilket mätetal. På så sätt är man kompenserad via mätetalet om man bara är två ombord och seglar utan spinnaker, jämfört med en konkurrent som har full besättning och segelgarderob

Skribent: Arnav Jain
E-post: This is a mailto link